Dag van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan

Ieder jaar op 8 mei is het de Dag van het Rode Kruis. De dag valt op 8 mei, dit is de geboortedag van Henri Dunant, de oprichter van de hulpverleningsorganisatie. Dunant is ook de eerste die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Op 8 mei wordt stilgestaan bij alle vrijwilligers die zich inzetten voor het Rode Kruis. 

Op 29 oktober 1863 krijgt Henri Dunant goedkeuring voor zijn plan een vereniging van vrijwillige hulpverleners op te richten. Op deze dag is het Rode Kruis geboren en heeft sinds deze dag zeven kernwaardes waar ze zich vandaag de dag nog focussen. 

1. Menslievendheid 

2. Neutraliteit 

3. Onpartijdigheid

4. Onafhankelijkheid

5. Vrijwilligheid 

6. Eenheid

7. Universaliteit 

Deze zeven kernwaarden vormen de grondslag voor alle acties van het Rode Kruis. Met bijna 200 nationale organisaties en 100 miljoen leden, vrijwilligers en supporters is het Rode Kruis de grootste humanitaire organisatie in de wereld.

Op 8 mei is het ook de Dag van de Rode Halve Maan. De kernwaarden zijn hetzelfde als die van het Rode Kruis. De Rode Halve Maan is eigenlijk ‘De Islamitische variant van het Rode Kruis’. In het Midden-Oosten wordt de Islamitische religie aangehangen. Hun geloof betekent erg veel voor hun en ze zijn hier veel mee bezig. Zij associëren een kruis met het Christendom. Dit symbool is zelfs verboden in Dubai. Daarom is in 1992 een rode halve maan erkend als tweede embleem van Het Rode Kruis.


HSG Nederland B.V.
De Run 4401, 5503 LS, Veldhoven

KvK: 17119223
BTW: NL8153.11.989.B01